Test jezelf: 10 typische sollicitatievragen en wat antwoord je het best?

Terug naar nieuwsoverzicht

Solliciteren, het is een vak apart. Zijn stress en zenuwen voor jou vaak een spelbreker? Dan is een goede voorbereiding jouw redder in nood! Wij hebben 10 typische sollicitatievragen verzameld, waar je best een goed antwoord op kan voorbereiden.
 

 1. Vertel ons eens iets over jezelf
  Deze vraag wordt vaak gebruikt om het sollicitatiegesprek te starten. Hiermee wil de recruiter of werkgever jou vooral op je gemak stellen. Je gebruikt best je cv als leidraad om te antwoorden op deze vraag. Zorg er zeker voor dat je belangrijkste werk gerelateerde mijlpalen in je leven kort hebt toegelicht.
   
 2. Wat zijn je sterktes?
  Bij deze vraag kijk je in de vacature best naar de vaardigheden die gevraagd worden. Hier kan je op inspelen door aan te tonen dat deze vaardigheden je sterke punten zijn. Je sterke punten staven met een voorbeeld komt altijd goed over!

  Je mag je eigen sterke punten zeker in de verf zetten, maar let er wel op dat het ook effectief je sterke punten zijn. Als je over je sterke punten liegt, val je ooit toch door de mand.
   
 3. Wat zijn je zwaktes?
  Je noemt best geen zwakke punten op die rechtstreeks verband houden met de job. Je kan wel zaken die je zelf als iets negatief ervaart, toelichten en vermelden dat je er je van bewust bent en hoe je dat aanpakt.
   
 4. Wat weet je over ons bedrijf?
  Met deze vraag wil de recruiter/werkgever informeren naar je voorbereiding. Zoek op voorhand zeker wat info op over het bedrijf, zodat je op deze vraag een helder antwoord kan geven.
   
 5. Waarom wil je bij ons bedrijf komen werken?
  Ook hier is het belangrijk dat je al wat over het bedrijf weet en dat je duidelijk kan aantonen wat je aanspreekt in het bedrijf. Als je helemaal niets weet over het bedrijf waar je gaat solliciteren, dan zal je geen goed antwoord kunnen geven op deze vraag. Hou er dus altijd rekening mee dat ze je deze vraag kunnen stellen.
   
 6. Wat kan je ons bieden wat een andere sollicitant niet kan?
  Hier kan je best je sterke punten, je ervaring, je vaardigheden en interesses in de verf zetten. Daarnaast is het altijd positief als je kan vermelden waarom de job op jouw lijf geschreven is en waarom je graag bij het bedrijf aan de slag wil gaan. Zoek vooraf ook uit wat het bedrijf belangrijk vindt en speel in op deze belangrijkheid. Je moet hier namelijk hét verschil maken met een andere sollicitant voor dezelfde job.
   
 7. Waar zie je jezelf over 5 jaar?
  Deze vraag polst naar je ambities. De recruiter of werkever wil eigenlijk weten of je goed over je loopbaan hebt nagedacht en niet zozeer of je dan nog in het bedrijf zou werken. Hier kan je bijvoorbeeld aangeven dat je graag wil doorgroeien als dat mogelijk is binnen het bedrijf waar je solliciteert. Wees niet te bescheiden en toon je ambitie en inzet voor de volgende 5 jaar om verder te groeien als je dat wil.
   
 8. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
  Eerlijkheid duurt het langst, ook tijdens een sollicitatiegesprek. Vermeld gewoon waarom je graag weg wil bij je huidige werkgever, maar wees zeker niet negatief over je huidige werkgever, dat komt niet goed over.
   
 9. Wat spreekt je aan in deze job?
  Dit is een vrij moeilijke en niet zo evidente vraag. Hier moet je zowel de taken van de job omschrijving gebruiken en je kennis over het bedrijf als je een goed onderbouwd antwoord wil geven.
   
 10. Heb je nog vragen?
  Deze vraag stellen ze bijna altijd het laatst. Het is belangrijk dat je geïnteresseerd en nieuwsgierig bent. Het zou kunnen dat je geen vragen meer hebt, maar wees er dan wel zeker van dat je echt alles weet wat je graag wil weten. Indien er iets niet duidelijk is, dan kan je het gewoon vragen. Als je toch graag een vraag wil stellen maar niet meteen eentje weet, dan kan je bijvoorbeeld vragen hoe een typische werkdag eruit ziet. Een slimme vraag stellen vanuit jouw kant verrast de interviewer vaak. Stel bijvoorbeeld de vraag: “Wat vond u van het gesprek en hoeveel percent op honderd is mijn score om te slagen?”. Als het antwoord 70 percent is, dan kan je eventueel vragen wat je kan doen om de resterende 30 percent te halen. Je zal zien dat ook hier een succesratio in schuilt.
   

Je merkt het wel: voor veel vragen is een goede voorbereiding nodig. Werkgevers en recruiters houden meestal 4 dingen in hun achterhoofd: je motivatie, je kennis, de kwaliteit van het gesprek en het feit of je in het team past. Door bovenstaande vragen goed voor te bereiden, zal je sollicitatiegesprek ongetwijfeld goed lopen.

 

Deel dit nieuwsartikel