Landschapsbureaus, voorgoed verleden tijd?

Terug naar nieuwsoverzicht

De gloriejaren van de landschapsbureaus zijn al een tijdje voorbij. Maar het einde ervan lijkt in een stroomversnelling te komen door het coronatijdperk, waar social distancing de norm is. En misschien zelfs blijft.

Telewerken vangt de ongemakkelijke terugkeer naar kantoor nog op. Vele medewerkers bewaren nog maar al te graag hun afstand. En zijn intussen ook vertrouwd geraakt met het telewerken.

Op naar het ‘nieuwe normaal’ waar telewerken een vast gegeven is? Of naar ‘hoe het ooit was’, met kantoorhokjes?

Nooit meer kantoorhokjes

Kijk jij af en toe nog een film uit de jaren ’80 of ’90? Dan is het je waarschijnlijk opgevallen dat er van landschapsbureaus nog geen sprake was. Kantoorhokjes. Iedereen zijn eigen bubbel om in te werken. Zo zag de werkvloer er toen uit.

Niet veel later zagen heel wat bedrijven het licht. Bijna letterlijk. En tegenwoordig lijkt het alsof de kantoorhokjes voorgoed werden verdrongen door landschapsbureaus.

Makkelijker samenwerken en communiceren

De kantoorhokjes werden opengegooid. De hoofdgedachte? Makkelijker samenwerken met collega’s en snellere communicatie. Geen eindeloze stroom aan e-mails meer, maar direct contact.

Maar ook financieel waren landschapsbureaus veel interessanter. Een open oppervlakte bespaart heel wat ruimte, verlichtings- en verluchtingssystemen. En dus ook geld.

En toch…

De zwanenzang van de landschapsbureaus heeft niet lang geduurd. Steeds meer werknemers en -gevers ontdekten de nadelen. In een open ruimte werken is sfeervol. Zelfs gezellig. Maar zo’n lawaaierige ruimte zorgt voor afleiding. Veel afleiding.

Overleg aan de bureau naast jou. Telefonerende collega’s. Concentreren is niet altijd evident. Want je collega’s kunnen je ieder moment onderbreken. Voor iets werkgerelateerd of gewoon voor een gezellige babbel. En daarna moet je je opnieuw richten tot je opdracht.

Ook van privacy is er nog maar weinig spraken. Je deelt je bureau als het ware met je collega’s. Telefoongesprekken zijn niet meer discreet, maar ook openstaande mails kan je zo meepikken van een ander z’n scherm.

Kortom: concentratie, productiviteit en privacy lijden onder het gebruik van landschapsbureaus.

Het post-coronatijdperk

Landschapsbureaus sluiten niet aan met de waarden en normen van het coronatijdperk. Social distancing is moeilijk. Soms zelfs onmogelijk. Maar  ook een volledige kantoorruimte omgooien op korte termijn is niet evident. Het opsplitsen van de werkeilanden in kleinere eilanden kan oplossingen bieden. Je maakt als het ware bubbels van de landschapsbureaus. Eventueel met afscheidingen. Zodat afleiding verminderd wordt.

Tenslotte is er ook meer vertrouwen in het thuiswerken. Zowel werkgevers als werknemers hebben hun weg hierin gevonden. En dit biedt een ideale oplossing om de drukte op kantoor (tijdelijk) op te vangen. 

Deel dit nieuwsartikel