Help! Heb ik een bore-out?

Terug naar nieuwsoverzicht

Klik jij vliegensvlug Facebook dicht als er een collega voorbijkomt? Doe je vaak alsof je altijd druk in de weer bent terwijl je eigenlijk bijna niets te doen hebt? Dan bestaat de kans dat je een bore-out hebt.

Een wat?

Een burn-out kennen we allemaal. Een bore-out is eigenlijk hetzelfde. Maar omgekeerd. Kort gezegd: je verveelt op je werk. Je hebt niet genoeg uitdaging of je presteert onder je niveau. Hierdoor staat je zelfontplooiing stil.

Maar ook wanneer je genoeg werk hebt, heb je kans op een bore-out. Eentonig werk of routinewerk. Je werk geeft je geen voldoening. Het zijn allemaal triggers.

De symptomen van een bore-out

De symptomen zijn dezelfde als die van een burn-out. Maar de oorzaak is anders. Zoals hierboven beschreven, heb je niet genoeg uitdaging en sluipt de verveling binnen. Dit leidt tot irritatie en vermoeidheid. Je loopt gefrustreerd rond en slaapt slecht. Mogelijke gevolgen: lusteloosheid, depressiviteit en een laag zelfbeeld.

Let wel: we zijn allemaal weleens moe of hebben een momentje van verveling. Gelukkig betekent dat niet automatisch dat je een bore-out hebt. Neen, een bore-out sleept veel langer aan. En is veel serieuzer. Bij de pakken blijven zitten is natuurlijk geen optie. Daarom geven we je een kort stappenplan waarmee jij je werkvreugde herwint!

  1.  (H)erken het probleem

Herken je de symptomen bij jezelf? Top! Of toch niet. Want een bore-out is geen lachertje. Maar dat je het probleem bij jezelf erkent, is de eerste stap om er iets aan te doen.

  1. Wat is de oorzaak?

De volgende stap? Erachter komen wat je in deze situatie bracht.

  • Is je takenpakket niet uitgebreid genoeg?
  • Haal je geen voldoening meer uit je opdrachten?
  • Is je werk eentonig?
  • Kan je niets meer bijleren?

Leg zo duidelijk mogelijk de vinger op de wonde.

  1. Dit kan je eraan doen!

Je herkent het probleem. En je weet wat de oorzaak is. En nu? Je kan eerst zelf het probleem proberen aan te makken. 

  • Schrijf al jouw taken en projecten op. Maak een to-dolijstje. Zowel van grote als kleine projecten. Heb je graag structuur wanneer je werkt? Plak dan een tijdslot op elk project. Binnen dat tijdslot werk je alleen aan het toegewezen project.
  • Werk met deadlines. Zo blijf je gemotiveerd. Plak een deadline voor jezelf op het project. En rond het project op tijd af.
  • Opdracht afgerond? Vraag je leidinggevende om nieuwe taken. Elke keer opnieuw. Zo geef je meteen een signaal aan je leidinggevende dat je niet genoeg werk hebt.

Opgelet! Niet iedereen begrijpt deze hint. Vermeld het daarom ook nog eens expliciet aan je leidinggevende. Zo weet hij of zij dat extra taken en projecten welkom zijn. Zijn er geen projecten meer? Misschien kan je wel cursussen volgen.

Op die manier kan je jezelf ontplooien. Bye bye bore-out!

Of toch niet?

Brengen deze maatregelen geen beterschap in de situatie? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe job. En daar helpen wij je graag mee! Bij Work Wizards zoeken we jouw droomjob. Eentje waar je wel voldoening uit haalt.

Dus neem zeker een kijkje tussen onze vacatures!

Deel dit nieuwsartikel