Een studentenjob: de basisregels

Terug naar nieuwsoverzicht

Sponsoren je ouders jouw wilde festivalplannen niet meer deze zomer? No panic. Steek je handen uit de mouwen en ga op zoek naar een studentenjob! Wanneer begint je zoektocht? NU! En WorkWizards helpt je hiermee, want als student ben je ook aan een aantal regeltjes gebonden. Dus waar moet je rekening mee houden?

Ben je 15 jaar geworden en heb je de eerste twee jaren van het middelbaar voltooid? Dan mag je tijdens weekends en vakantieperiodes als jobstudent aan de slag.

Volg je deeltijds onderwijs? Geen probleem! Dan mag je tijdens vakantieperiodes een studentenjob uitoefenen.

Daarnaast mogen ook alle studenten die niet meer leerplichtig zijn als jobstudent werken. De leerplicht eindigt wanneer je 18 bent.

Wat mag niet? Je mag niet als jobstudent werken als je een deeltijdse arbeids- of stageovereenkomst hebt, of werkt in het kader van je studie. Ook als je student bent, maar avondonderwijs volgt, mag je niet aan de slag als jobstudent. Dit geldt voor studenten die een beperkt leerplan volgen.

All day, all night?

Wees gerust! Je werkgever mag je niet zomaar dag en nacht laten werken. Per week mag je maximum 8 uur per dag en 40 uur per week werken. In totaal mag je als student 475 uur werken per kalenderjaar.

Is dat niet genoeg voor jou? Niemand houdt je tegen om langer te werken! Maar dan betaal je de normale RSZ-bijdrage en bedrijfsvoorheffing.

Ben je op zoek naar een job in de horeca? Dan gelden er heel wat uitzonderingen op de regeltjes!

  • Je mag maximum 11u per dag en 50u per week werken
  • Je mag op zondag werken, met een verplichte rustdag na de gewerkte zondag
  • Ben je ouder dan 16 jaar, dan mag je werken tot 23u ’s avonds.

Via student@work kan je perfect volgen hoelang je al hebt gewerkt. Ook WorkWizards volgt dit mee op zodat je zeker niet over je maximum aantal uren gaat.

Money, money, money

Voor jou het belangrijkste aspect van een studentenjob: hoeveel verdien je? Een algemeen jobstudentenloon bestaat niet. Hoeveel je verdient hangt af van verschillende factoren (je leeftijd, de sector, …).

Als jobstudent betaal je in de meeste gevallen geen belastingen. Maar verdien je meer als 11 042,86 euro (bruto en na aftrek van sociale bijdragen) in 2018? Dan betaal je wel belastingen.

Heb je nog recht op kinderbijslag?

Zolang je studeert hebben je ouders recht op kinderbijslag tot je 25 jaar wordt. Maar! Als je aan een studentenjob begint, moet je wel rekening houden met het volgende:

• In kwartaal 1, 2 en 4 mag je maximaal 240 uur per kwartaal werken
 • In kwartaal 3 (juli – september) mag je onbeperkt werken, behalve als je na dat kwartaal  niet verder studeert. Dan mag je net zoals in kwartaal 1, 2 en 4 maximum 240u werken.

Houd je je niet aan deze maxima? Dan krijgen je ouders geen kinderbijslag voor het kwartaal waarin je te veel uren hebt gewerkt.

HET contract

Je voldoet aan alle voorwaarden om als student aan de slag te gaan? Je hebt een studentenjob gevonden? Proficiat!

Dan volgt nu het allerbelangrijkste: het contract. Je voelt het al aankomen. Een mondelinge overeenkomst is niet voldoende. Het is belangrijk dat er een schriftelijk contract wordt opgemaakt om problemen en discussies te voorkomen.

Wat moet hier zeker instaan?

  • Wie: jouw gegevens en die van de werkgever
  • Wat: een omschrijving van jouw takenpakket
  • Waar: een beschrijving van de plaats waar je gaat werken
  • Wanneer: op welke dagen en welke uren je zal werken. Alsook de begin- en einddatum van het contract.
  • Wedde: het loon dat je ontvangt en op welk tijdstip ze dit uitbetalen.

Lees het contract zeker goed door vooraleer je het ondertekent. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

Ben je klaar voor het echte werk? Waar wacht je nog op! Maak een afspraak met WorkWizards en onze experten helpen je in je zoektocht naar de ideale studentenjob.

Deel dit nieuwsartikel