Do's en don'ts tegen stress op je eerste werkdag

Terug naar nieuwsoverzicht

Je eerste werkdag is een beetje zoals de eerste schooldag. Een heleboel nieuwe gezichten en vooral veel spanning. Dat is echter nergens voor nodig. Wil je zeker zijn dat alles goed verloopt? Hou dan de volgende tips in je achterhoofd. Zo kan je je hoofd koel houden en beleef je jouw eerste werkdag zonder al te veel stress.

Do’s

  • neem initiatief

Niets is zo ongemakkelijk als in een situatie zitten waar je niemand kent. Stap daarom op je nieuwe collega’s af. Geef ze een stevige hand en stel jezelf kort voor. Toon vervolgens interesse in hen. Vraag hoe lang ze hier al werken en wat hun job precies inhoudt. Op die manier is het ijs gebroken en zal je snel je plekje in de groep veroveren.

  • stel je flexibel op

Een eerste dag is altijd een verrassing. Het kan gebeuren dat een opleiding iets langer duurt waardoor je pas later kan lunchen of waardoor je moet overwerken. Stel je flexibel op en aanvaard de veranderingen in het vooropgestelde tijdsschema. Niet alleen kom je zo positief over bij je collega’s en leidinggevende, ook zal je jezelf er beter door voelen.

  • voorzie een tussendoortje

Je eerste werkdag zal altijd wel iets anders verlopen dan de daarop volgende werkdagen. Neem dus een kleine snack mee. Zo kan je tussendoor, wanneer je honger krijgt, je snack nuttigen en zit je niet in een vergadering met een grommende maag. De daaropvolgende dagen weet je ook prefect wat de eetgewoontes zijn van je collega’s en wanneer je de mogelijkheid hebt om te pauzeren.

  • stel vragen

Tijdens een eerste werkdag komt er heel veel nieuwe informatie op je af. Het is dan ook normaal dat je vragen hebt. Begrijp je iets niet of is er iets niet helemaal duidelijk? Twijfel niet en stel gewoon je vragen. Iedereen zal er begrip voor hebben en je bent er sneller mee weg. Hierdoor zal je je zelfzekerder voelen.

  • voorzie een kleine traktatie

Een traktatie is altijd een fijne opener want het verrassingseffect werkt altijd. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijk in contact komt met je nieuwe collega’s. Het hoeft helemaal niets groot of spectaculair te zijn, een kleine traktatie is meer dan voldoende.

  • Hou je hoofd koel

Laat je niet teveel afschrikken door het vele werk dat op je lijkt af te komen. Je wordt misschien wel overdonderd met nieuwe informatie. Weet dat dit normaal is op een eerste werkdag. Tracht het hoofd koel te houden en je niet uit het lood te laten slaan. Stel prioriteiten en werk rustig je taken af. Je zal zien dat sommige taken de volgende dagen al veel vlotter gaan dan op je eerste dag.

 

Don’ts

  • praten over je ex-werkgever

Het voordeel van starten op een nieuwe werkplek is dat niemand je kent. Je bent als het ware een wit blad voor je nieuwe collega’s. Vermijd dan ook om teveel uit te wijden over je ex-werkgever. Sluit het hoofdstuk van je vorige job af en focus je op je nieuwe job.

  • afzonderen

Het is natuurlijk onwennig, de eerste dag op een nieuwe werkplek. Laat dit er echter niet voor zorgen dat je je gaat isoleren van de groep. Ga ’s middags samen met je collega’s lunchen. Je hoeft niet de meest luidruchtigste te zijn aan de tafel maar probeer mee te praten.

  • afwachtende houding

Heb je tijdens je eerste werkdag even niets te doen of weet je op een bepaald moment niet wat je precies moet doen? Wacht niet af maar vraag op dat moment aan je leidinggevende waarmee je kan helpen. Initiatief tonen is altijd positief.

  • te uitbundig uit de hoek komen

Het is fijn dat je heel enthousiast bent op je eerste werkdag, maar zorg ervoor dat je niet té enthousiast uit de hoek komt waardoor je meteen het hoogste woord hebt. Dat komt niet goed over naar je collega’s toe. Probeer dus enthousiast te zijn zonder dat je te uitbundig bent.

Deel dit nieuwsartikel