De do’s en don’ts voor een goede motivatiebrief

Terug naar nieuwsoverzicht

Sta je op het punt om te solliciteren maar moet je nog beginnen aan je motivatiebief? Wacht dan nog even om je te storten op het schrijfwerk. Lees eerst even onze do’s en dont’s van een goede motivatiebrief.

Do: neem je tijd

Een motivatiebrief is geen nota die je snel neerpent. Zorgt dat je alles vermeldt wat je wil vermelden. Zorg voor een goede structuur waardoor de ontvanger de brief ook tot het einde leest.

Don’t: een standaardbrief

Het is niet voldoende om één motivatiebrief te schrijven en deze dan talloze malen rond te sturen. Ieder bedrijf heeft zijn eigen stijl. Sommige appreciëren een eerder zakelijke schrijfstijl terwijl het voor andere best wel wat losser mag. Schrijf in functie van de job en het bedrijf.

Do: duidelijke motivatie

Zorg dat de recruiter of werkgever weet waarom je solliciteert voor de functie. Toon aan wat jouw motivatie is voor de job. Staaf dit vervolgens met jouw karakteristieken, opleiding of ervaringen.

Don’t: motivatiebrief en cv vullen elkaar niet aan

Een motivatiebrief is onlosmakelijk verbonden met jouw cv. Zorg er dan ook voor dat deze in lijn liggen met elkaar. Een vrij droge motivatiebrief met een cv die bolstaat van de creatieve elementen matchen totaal niet. Laat ook elementen van je cv, content maar ook design, terugkomen in je motivatiebrief.

Do: kort en krachtig

Time is money. Werkgevers of recruiters hebben geen zeeën van tijd. Vertel geen ellenlange verhalen over jezelf . Zorg ervoor dat jouw motivatiebrief kort en krachtig is.

Don’t: schrijffouten

Motivatiebrieven die volstaan met grammaticale of schrijffouten verdwijnen genadeloos in de prullenmand. Lees je motivatiebrief dan ook enkele keren na en laat hem ook eens nalezen door vrienden of iemand van je familie. Zo ben je zeker dat er geen fouten instaan.

Deel dit nieuwsartikel