5 tips om van een mislukte sollicitatie te leren

Terug naar nieuwsoverzicht

Een job vinden is niet simpel! Je zoektocht naar werk is van tijd tot tijd een rollercoaster. Op het ene moment voel je je euforisch omdat jouw droombedrijf je uitnodigt voor een eerste sollicitatiegesprek. Op het andere moment ben je teleurgesteld en gefrustreerd omdat ze je toch niet weerhouden.

Nochtans is een mislukte sollicitatie geen ramp, je kan er namelijk veel uit leren. Tenminste, als je je schouders niet laat hangen. Wij zetten 5 tips op een rijtje om vol goede moed verder te gaan na een afwijzing!

1. The more you know

Belt de recruiter je op om de minder leuke boodschap mee te delen, of krijg je een standaard afwijzingsmail voorgeschoteld? Vraag in beide gevallen zeker feedback. Aan je diploma en ervaring kan je op korte termijn niet veel veranderen, maar je kan wel gericht vragen stellen over je sollicitatie. Hoe kwam je over? Wat zijn je werkpunten?  

Op die manier krijg je een beter zicht op wat er fout ging. Trek je stoute schoenen aan en vraag om persoonlijke feedback én vraag zelfs tips om het bij volgende gesprekken beter te doen.

2. Bekijk het positief

Nuanceer de reactie die je hebt gekregen. Je kan er zeker van zijn dat niet alles tijdens jouw sollicitatie rampzalig is verlopen. Wanneer je om feedback vraagt, kan je ook even polsen naar wat wel goed was. Je kan – enkele dagen later – ook aan zelfreflectie doen over de sollicitatie. Je komt heus wel uit op enkele positieve punten!

3. Kennis vs. houding

Krijg je de uitleg dat een andere kandidaat een profiel had dat beter aansloot bij de vacature? Til hier niet te zwaar aan! Dit wil zeggen dat die kandidaat zijn of haar studies en/of ervaring geschikter waren voor de functie. De recruiter wilt jou hier zeker niet persoonlijk aanvallen. Een relevant diploma of relevante ervaring zijn voor vele recruiters erg belangrijk. Heb je deze niet? Laat je dan niet ontmoedigen, maar geef aan dat je erg gemotiveerd bent om te leren. Je schouders laten hangen zodra de recruiter naar specifieke ervaring vraagt, geeft meestal een slechte indruk.

4. Blijf altijd jezelf

Waarschijnlijk heb je jezelf heel wat vragen gesteld: heb ik te veel verteld? Was ik niet enthousiast genoeg? Stelde ik te veel vragen? Was ik te zenuwachtig? Daardoor heb je de neiging om je persoonlijkheid te veranderen bij volgende gesprekken. Je gaat je enthousiaster voordoen, of juist stiller. Maar het is een slecht idee om je anders voor te doen dan je bent. Vroeg of laat val je toch door de mand. Dus blijf gewoon jezelf!

5. What’s next?

Blijf niet bij de pakken zitten! Die ene afwijzing betekent het einde niet. Misschien heb je geen zin om meteen op dat moment een nieuwe sollicitatiebrief te schrijven, maar stop vooral niet met solliciteren. Wanneer een deur sluit, gaat er een andere open. Jouw droomjob? Die vind je wel en Work Wizards helpt je graag een handje!

Deel dit nieuwsartikel