5 slimme tips om in de kou te werken

Terug naar nieuwsoverzicht

De winter is in het land. Het is een harde tijd voor arbeiders die buiten aan de slag zijn. Denk maar aan bouwvakkers, tuiniers, dakwerkers, wegenwerkers, … Het is niet makkelijk om jezelf tijdens de vriestemperaturen warm te houden. Wij geven je enkele tips waarmee je aan de slag kan, zodat het werken in de koude wat draaglijker wordt.
 

 1. Draag laagjes

  Eén dikke trui is niet voldoende om het warm te houden. Je kan best verschillende laagjes over elkaar aantrekken. Begin met thermische kleding, vervolgens een T-shirt, een trui en als dat nog niet warm genoeg is een jas.

  Als de temperaturen na de middag opnieuw wat stijgen, kan je makkelijk een laagje uittrekken, om zo toch nog comfortabel en zonder zweten te werken.

  Wol en katoen zijn ideale stoffen die je helpen om het warm te houden. Ook fleece is een must have wanneer je verschillende uren in de kou staat.

 

 1. Bedek je hele lichaam

  Je verliest het meeste warmte via je hoofd. Het is dus zeker aan te raden om een muts te dragen. Een sjaal of een nekwarmer zijn geen overbodige luxe om je nek en de rest van je gezicht warm te houden.

  Je handen en voeten krijgen het met koude temperaturen ook zwaar te verduren. Twee paar sokken kunnen je redding zijn! Thermische sokken met daarover nog een dik paar sokken zijn ideaal om je voeten zo lang mogelijk warm te houden.

  Daarnaast is ook je schoeisel niet onbelangrijk. Kies voor warme schoenen. Denk daarbij aan schoenen uit leer of schoenen met een warme voering.

  Om je handen te wapenen tegen de kou draag je best handschoenen. Dit is niet altijd mogelijk door het werk dat je moet uitvoeren, maar een dun paar isolerende handschoenen zijn in de meeste gevallen niet storend om te werken.

 

 1. Hou je kleding droog

  Niets is zo vervelend dan wanneer je met natte kleding moet verder werken in de kou. Hierdoor geraak je nog sneller verkleumd.

  Wil je bij alle weersomstandigheden safe zijn? Neem dan altijd wat reserve kleding mee. Zo ben je steeds voorbereid.

   
 2. Zorg voor warm eten en drinken

  Een warme tas koffie, een tas soep of warme chocolademelk kan wonderen doen om tijdens je pauze helemaal op te warmen. Zorg er dus zeker voor dat je dit in de buurt hebt, net zoals warm eten. Warm eten en drinken zorgen voor warmte in je lichaam, een must have dus!

   
 3. Let op welke materialen je gebruikt

  Het materiaal waarmee je werkt, heb je waarschijnlijk niet voor het kiezen. Maar ook hier kan je extra aandacht aan besteden.

  Werkmateriaal uit metaal voelt ijskoud aan. Als het mogelijk is, draag je best handschoenen wanneer je met metaal werkt. Je handen zullen je dankbaar zijn.

  Geef de voorkeur aan gereedschap met houten of rubberen handvaten. Deze voelen niet zo koud aan én je loopt ook niet de kans op vastgevroren handen.

 

Deel dit nieuwsartikel